Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
24.01.2020  

Udeležba predsednika RS Boruta Pahor na Svetovnem forumu o holokavstu v Jeruzalemu, 22. – 23. 1. 2020

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je 23. 1. 2020 v Svetovnem centru spominjanja na holokavst Jad Vašem v Jeruzalemu udeležil spominske slovesnosti  z naslovom "Spominjanje na holokavst, boj proti antisemitizmu", s katero se je obeležilo 75. obletnico osvoboditve Auschwitza in mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar). Ob zaključku spominske slovesnosti je predsednik Pahor, skupaj z drugimi povabljenimi svetovnimi voditelji, položil venec k Spomeniku upora Varšavskega geta.

Ob robu dogodka se je predsednik RS Borut Pahor 22. 1. 2020 srečal z gostiteljem - predsednikom Države Izrael, Reuvenom Rivlinom.  23. 1. 2020 je imel predsednik Pahor tudi dvostransko srečanje s predsednikom Italijanske republike, Sergiom Mattarello, ob robu slavnostne večerje in spominske slovesnosti pa tudi številna srečanja z drugimi voditelji držav.

Predsednik Pahor se je srečal tudi z Miriam Steiner Aviezer, preživelo holokavsta in sodelavko muzeja Jad Vašem, ki ji je leta 2017 vročil državno odlikovanje - medaljo za zasluge RS za ohranitev spomina na slovenske heroje človečnosti, ki so Jude reševali pred holokavstom.