Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
04.01.2012  

Veleposlanica Alenka Suhadolnik predala poverilno pismo

Veleposlanica Alenka Suhadolnik je včeraj 4. januarja 2012 predala poverilnico predsedniku Države Izrael Shimonu Peresu. Predsednik Peres je v pogovoru z veleposlanico Suhadolnikovo odnose med državama ocenil kot zelo dobre. Skupaj sta ocenila, da je še veliko možnosti za poglobitev odnosov. Veleposlanica je ob tem izpostavila interes Slovenije za sodelovanje na področju znanosti, tehnologije in podjetništva. Predsednik Peres je v pogovoru omenil osebnega prijatelja in velikega prijatelja Slovenije Shaike Dana, ob čemer je veleposlanica pojasnila, da je dan poprej na njegov grob položila venec in se poklonila njegovemu spominu.

Tako Slovenija kot Izrael visoko cenita knjige in sta na vrhu med narodi po številu novo izdanih knjig na prebivalca. Predsednik Peres je dejal, da je ob svojem prihodu v predsedniško palačo ustanovil knjižni klub, v okviru katerega se srečujejo uslužbenci, za vsako srečanje je določena posebna tema, ki jo v pogovoru natančneje obdelajo s pomočjo prebranih del in povabljenih gostov. Peres je veleposlanico povabil k sodelovanju.

Predsednik Peres je omenil tudi pobudo Peresovega centra za mir, ki preko interneta povezuje izraelsko in palestinsko mladino, hkrati pa internet služi tudi kot sredstvo poučevanja. Predsednik Peres je ob tem menil, da se današnji svet hitro spreminja, velike korake dela na področju znanosti in uporabe novih tehnologij. Ena od posledic je globalizacija, ki ustvarja nove pogoje in nov svet, svet, v katerem ni prostora za rasizem.

Predsednik Peres je ob koncu dejal, da ceni gesto predsednika RS dr. Danila Türka, ki je ob praznovanju judovskega praznika hanuka prižgal sveče. Spomnil se je tudi prvega predsednika RS Milana Kučana, ki ga šteje med svoje prijatelje.