Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
29.05.2015  

Izjava za javnost:

Ljubljana, 28. maj 2015 - Vlada Republike Slovenije je na svoji 38. redni seji določila besedilo predloga Zakona o načinu izvršitve sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi št. 60642/08 (zadeva Ališić in drugi proti Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Makedoniji, Srbiji in Sloveniji). V naslednjih dneh bo vlada predlog zakona posredovala v parlamentarno proceduro, s predlogom, da bi Državni zbor Republike Slovenije zakon sprejel po nujnem postopku.

Skladno s pilotno sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice si Republika Slovenija prizadeva, do 16. julija 2015 sprejeti vse potrebne ukrepe, ki bodo omogočili poplačilo varčevalcev Glavne podružnice Ljubljanske banke v Sarajevu in Glavne podružnice Ljubljanske banke v Zagrebu. Gre za poplačilo tistih varčevalcev, ki bodo dokazali, da so imeli vloge v omenjenih podružnicah in ki doslej niso bili poplačani na drugi podlagi.

Po uveljavitvi zakona bo javnost pravočasno obveščena o sprejetih ukrepih ter predvidenih postopkih in rokih za uveljavljanje pravice do poplačila neizplačanih starih deviznih vlog Glavne podružnice Ljubljanske banke v Sarajevu in Glavne podružnice Ljubljanske banke v Zagrebu.