Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
22.04.2012  

Dr. Oto Luthar v muzeju Yad Vashem in Univerzi v Haifi

Dr. Oto Luthar, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je v Yad Vashemu in Univerzi v Haifi predstavil svojo novo raziskavo »The Land of Shadows« (Zemlja senc), ki jo je izdal v sodelovanju z založnikom Martinom Pogačarjem. Študija se osredotoča na prekmursko judovsko skupnost, njen izgon in izginotje med drugo svetovno vojno.

Dr. Luthar opisuje preganjanje Judov v nacistični Nemčiji, ki je vključevalo tudi judovsko skupnost v Prekmurju; zgodovinska analiza temelji na  pričevanju ga. Erike Fürst, članice prekmurske judovske skupnosti, ki je preživela Auschwitz in januarja 2012 od predsednika Slovenije Danila Türka prejela častno odlikovanje. Po drugi svetovni vojni so se skoraj vsi Judje iz Prekmurja  odselili v Izrael ali ZDA.

Raziskava vsebuje družinske fotografije prekmurskih Judov in stripe Jasona Lutesa ter Arta Spiegelmana, »Maus, a Survivor's Tale«. Študija bo na razpolago od letošnje jeseni in bo služila kot učni material o Holokavstu v višjih razredih slovenske osnovne šole.