Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
03.03.2014  

Obvestilo o razpisu volitev v Evropski parlament (prvo obvestilo)

Obveščamo vas, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor dne 12. februarja 2014 izdal Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Volitve bodo potekale 25. maja 2014.


1) Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 24. februar 2014. Volivci lahko oddajo podporo kandidatom za poslance v Evropski parlament od 24. februarja do 25. aprila 2014.

Podporo kandidatu lahko dajo tudi volivci, ki se med potekom roka za zbiranje podpor stalno ali začasno nahajajo v tujini, če svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu o podpori listi kandidatov in kandidatk potrdi uradna oseba veleposlaništva Republike Slovenije.

Volivec izpolni prvi del obrazca in se lastnoročno podpiše pred uradno osebo. Uradna oseba preveri volivčevo identiteto na podlagi vpogleda v osebni dokument in podpis potrdi z lastnoročnim podpisom in žigom veleposlaništva, na levi strani obrazca (vzporedno s podpisom volivca).

Volivec tako izpolnjen obrazec podpore pošlje kandidatu ali njegovemu predstavniku, ki poskrbi, da se podana podpora pošlje pristojnemu organu (upravni enoti) za vodenje evidence volilne pravice, zaradi vpisa podpore v računalniško evidenco.

2) Na spletni strani Državne volilne komisije so že objavljeni obrazci za državljane RS, ki so začasno v tujini (zdomci) in bi želeli glasovati po pošti iz tujine.

Zainteresirani volivci lahko do 30 dni pred izvedbo volitev izpolnjen obrazec posredujejo Državni volilni komisiji na naslov: Slovenska 54, SI 1000 Ljubljana, po faxu na številko 00386 1 4331 269 ali elektronski naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si.

3) Volivci s stalnim prebivališčem v tujini (izseljenci) bodo prejeli volilno karto in glasovnico po uradni dolžnosti na naslov stalnega prebivališča v tujini.

Izseljenci, ki imajo stalno prebivališče v tujini, a bodo na dan glasovanja v Republiki Sloveniji, se lahko odločijo, da bodo glasovali na območju Slovenije. O tem morajo obvestiti okrajno volilno komisijo ali Državno volilno komisijo najkasneje 3 dni pred dnevom glasovanja z izpolnitvijo in posredovanjem obrazca o glasovanju na volišču izven okraja stalnega prebivališča na naslov Slovenska 54, SI-1000 Ljubljana, po faxu na številko 00386 1 4331 269 ali na elektronski naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si.
Več informacij je na voljo na spletni strani Državne volilne komisije.