Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
22.10.2015  

Tel Aviv, 21. oktober 2015 - Dan Luke Koper v Tel Avivu

V Tel Avivu je v organizaciji Veleposlaništva Republike Slovenije v Izraelu in Luke Koper potekal Dan Luke Koper. Več kot 140 udeležencev je uvodoma nagovorila veleposlanica Barbara Sušnik, v.d. generalnega direktorja Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije veleposlanik dr. Robert Kokalj pa je predstavil gospodarske in splošne odnose med državama, poslovno okolje v Sloveniji ter možnosti za nadgradnjo sodelovanja med Slovenijo in Izraelom, ki so predvsem na področju znanosti in inovacij, kulture, turizma, ter v okviru splošnega sodelovanja med Izraelom in Evropsko unijo, ki temelji na prostotrgovinskem sporazumu in njegovem akcijskem načrtu.

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je predstavil dosedanje sodelovanje izraelskih podjetij z Luko Koper, ki je tradicionalno dobro, predstavnik izraelskega Ministrstva za transport Yigal Maor pa je izpostavil močno pomorsko vez z Luko Koper ter izrazil upanje, da bodo odnosi še naprej tako dobri.

Prisotne predstavnike izraelskih logističnih, špediterskih in drugih podjetij so nagovorili tudi izvršni direktor Izraelskega inštituta za izvoz in mednarodno sodelovanje Ofer Sachs, dr. Yoram Sebba, predsednik Israel Chamber of Shipping ter Amir Shani, predsednik Israeli Federation of Forwarders and Customs Clearing Agents. Vsi so izpostavili zelo dobro dosedanje sodelovanje z Luko Koper in njene prednosti glede na geografsko lego ter dostopnost in povezavo po morju in po kopnem.

Podrobnejše poslovanje Luke Koper, učinkovitost notranjih postopkov in povezanost z večjimi evropskimi mesti ter komparativne prednosti je predstavil direktor prodaje in marketinga Luke Koper Andrej Cah, Zvezo pomorsko prometnih agencij pa Fabio Hrvatin.

Izraelske izkušnje poslovanja z Luko Koper sta orisala predstavnika dveh podjetij, ki že sodelujeta z Luko Koper, Avi Sarid (VP Fritz) in Dubi Gerber (MD International). Poudarila sta učinkovito poslovanje in dobro opremljenost Luke Koper ter mnoge komparativne prednosti, ki omogočajo velik časovni prihranek.

Uvodnim predstavitvam, v katerih je bil izpostavljen pomen organizacije Dneva Luke Koper ter sodelovanje predstavnikov Slovenije oziroma Luke Koper kljub aktualnim razmeram v Izraelu, so sledila srečanja med zainteresiranimi podjetji in institucijami.