Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
10.01.1970  

Informacija pred zasedanjem GAERC – poudarek na razvoju razmer na Bližnjem vzhodu

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose (GAERC), ki bo v Bruslju zasedal 26. januarja, bo med drugim obravnaval položaj na Bližnjem vzhodu in predvidoma o tem sprejel sklepe. Na predvečer zasedanja se bodo zunanji ministri držav članic EU sešli z zunanjimi ministri Norveške, Egipta, Turčije, Jordanije in palestinskih oblasti. Pred  tem so se 21. januarja že sestali tudi z ministrico za zunanje zadeve države Izrael Cipi Livni.
Evropska unija v okviru celovitega pristopa k reševanju bližnjevzhodnega vprašanja na palestinskih ozemljih izvaja dve civilni oziroma policijski misiji: EUPOL COPPS je bil ustanovljen 2005 in pomaga palestinskim oblastem pri reformi varnostnega sektorja za učinkovito delovanje policije. Druga misija je EUBAM Rafah, ustanovljena 2005 za nadzor mejnega prehoda Rafa med Gazo in Egiptom. Zaradi zaprtja mejnega prehoda v 2007 je bila misija v fazi mirovanja. Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU je bil sprejet mehanizem za reaktiviranje misije.
Z izraelsko in Hamasovo razglasitvijo enostranske prekinitve ognja ter umikom izraelske vojske iz Gaze je nastopilo krhko premirje, ki ga je treba zavarovati in okrepiti. EU je pripravljena in sposobna prispevati k temu v okviru uresničevanja resolucije Varnostnega sveta OZN št. 1860. S tem so tudi nastopile okoliščine, ki omogočajo reaktiviranje misije EUBAM Rafah. Generalni sekretariat Sveta EU je že pozval države članice, da prispevajo osebje.
Čimprejšnje odprtje mejnega prehoda Rafa in drugih mejnih prehodov med Izraelom in Gazo bo omogočilo nujno dostavo prepotrebne humanitarne pomoči prebivalstvu v Gazi. Slovenija je v te namene (agenciji OZN UNRWA) že donirala 50.000 EUR. V luči skupnih prizadevanj za normalizacijo in stabilizacijo razmer v Gazi Slovenija razmišlja o sodelovanju v misiji EU na mejnem prehodu Rafa z osebjem in/ali materialnim prispevkom. Slovenija (v sodelovanju z misijo EUPOL COPPS) s palestinskimi oblastmi pripravlja projekt usposabljanja palestinskih forenzičnih izvedencev. Njegova priprava se je začela že pred izbruhom nedavne krize.
Reaktiviranje misije na mejnem prehodu Rafa bo v prvi fazi pomembno prispevalo k vzpostavitvi učinkovitega in nepristranskega nadzora meje med Gazo, Egiptom in Izraelom. V naslednji fazi bo treba zagotoviti učinkovito delovanje mejnih prehodov in usposabljanje mejnih organov. Ocena je, da oboje lahko pripomore k utrjevanju stabilnosti in odpravljanju posledic humanitarne katastrofe.
Ministrstvo za zunanje zadeve s svojimi predstavniki ter prek Stalnega predstavništva RS pri Evropski uniji v Bruslju in nekaterih drugih diplomatskih predstavništev dejavno sodeluje v razpravah v okviru EU pa tudi v drugih relevantnih forumih. O naših nadaljnjih korakih na tem področju bo odločala Vlada RS.