Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
09.01.1970  

Srečanje ministrov za zunanje zadeve EU z ministrico za zunanje zadeve Države Izrael Tzipi Livni glede položaja na Bližnjem vzhodu

Ministri za zunanje zadeve držav članic EU, visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko Solana in evropska komisarka za zunanje odnose Ferrero-Waldnerjeva so se 21. januarja 2009 v Bruslju srečali z ministrico za zunanje zadeve Države Izrael Tzipi Livni. Slovenijo je predstavljala državna sekretarka Dragoljuba Benčina.
Na prvem skupnem delovnem srečanju z izraelsko ministrico Livnijevo po posegu izraelske vojske v Gazi so ministri EU izrazili pričakovanje, da bo čim prej dosežen učinkovit dogovor, ki bo omogočil dostop humanitarne pomoči do prizadetega območja. Zato je treba nemudoma odpreti vse prehode z Gazo. V naslednji fazi bo treba zagotoviti trajno premirje in začeti obnovo.
Tudi Republika Slovenija razmišlja o sodelovanju v misiji EU na mejnem prehodu Rafah, še prej pa je treba počakati na pogovore z izraelskimi, palestinskimi in arabskimi partnerji glede najučinkovitejšega načina za zagotavljanje stabilnejših varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu.
Ministri EU se bodo v nedeljo sestali tudi z ministri za zunanje zadeve Egipta, Turčije, Jordanije in Palestinskih oblasti.