Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
09.01.1970  

Slovenija podprla sprejetje resolucije Izvršnega sveta Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o kritični zdravstveni situaciji v Gazi

Izvršni svet Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je z 28 glasovi za, 4 vzdržanimi in 1 glasom proti sprejel resolucijo o kritični zdravstveni situaciji, ki so jo na zasedenih palestinskih ozemljih, predvsem pa v Gazi, povzročile izraelske vojaške aktivnosti. RS je skupaj z drugimi državami Evropske unije, ki so tudi članice Izvršnega sveta WHO, glasovala za sprejetje resolucije, ki odobrava prekinitev ognja, poudarja pomen njenega obojestranskega spoštovanja in Izrael poziva k omogočanju humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu v Gazi.
Resolucija obe strani poziva k izogibanju napadov na civilne cilje, predvsem bolnišnice, zdravstvene centre in delavce ter skladišča hrane in zdravstvene opreme. Resolucija poziva tudi, da se ob zagotovitvi nemotenega dostopa zdravstvene podpore palestinskemu prebivalstvu v Gazi nemudoma zagotovi potrebna pomoč v obliki reševalnih vozil, zdravstvenega osebja, zdravil in sanitetnega materiala ter da se začne obnova poškodovane zdravstvene infrastrukture v Gazi.
Resolucija nalaga generalni direktorici Svetovne zdravstvene organizacije, da v Gazo napoti zdravstveno misijo WHO, ki bo opredelila najnujnejše humanitarne in zdravstvene potrebe in ocenila nastalo škodo ter o tem pripravila poročilo za 62. zasedanje Svetovne zdravstvene skupščine maja 2009.
Slovenija se zaveda, da so razmere v Gazi na področju zdravstva in zdravstvene oskrbe prebivalstva izredno skrb zbujajoče, in si prizadeva, da mednarodna skupnost čim prej in čim bolj učinkovito pomaga pri izboljšanju zdravstvenih razmer za tamkajšnje prebivalce in pri obnovi zdravstvene infrastrukture in zmogljivosti.