Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
25.07.2011  

Premier Borut Pahor prispel na prvi uradni obisk v Državi Izrael in na Palestinska ozemlja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor je danes pričel s tridnevnim uradnim obiskom v Državi Izrael in na Palestinskih ozemljih. Namen obiska je krepitev bilateralnih, predvsem gospodarskih, pa tudi multilateralnih odnosov med Slovenijo in Izraelom ter Slovenijo in Palestinskimi oblastmi. Pri obeh obiskih je poseben pomen na izmenjavi stališč glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa v času pred obravnavanjem palestinskega zaprosila za članstvo v okviru OZN in glede aktualnega dogajanja v južnem Sredozemlju.

Premier Pahor se je prvi dan uradnega obiska v Državi Izrael že sestal z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanyahujem. Teme pogovorov so bile poleg bilateralnega političnega, gospodarskega, turističnega, prometnega, znanstveno-tehnološkega in razvojnega sodelovanja tudi multilateralno sodelovanje in odnosi v EU. Premier Pahor je v izjavi za medije po pogovorih dejal, da sta se s kolegom dogovorila, da  bosta državi okrepili bilateralne odnose predvsem na treh področjih, in sicer visoki tehnologiji, turizmu in izmenjavi med študenti.

Premier Pahor je še poudaril, da si Slovenija želi tudi več izraelskih investicij na večih področjih. Sogovornika sta spregovorila tudi o prednostih Luke Koper kot izhodne točke v Evropo ter o nadaljevanju mirovnega procesa v regiji. Premier Pahor je tudi povedal, da se kaže njegova izkušnja z arbitražnim sporazumom v tem, da sta ključna dialog ter zaupanje, kar je tudi pogoj za uspeh. Slovenski premier je ob koncu pogovorov izraelskemu kolegu zaželel veliko uspehov pri pogajanjih, ki terjajo veliko poguma in dobre politične volje obeh strani.

Tudi izraelski premier Netanyahu je v izjavi za medije poudaril, da je srečanje priložnost za okrepitev vsestranskih odnosov med državama, izpostavil pa je izredno pomemben in, kot je poudaril,  zanj poučen dosežek, ki ga je slovenska vlada dosegla z arbitražnim sporazumom, še posebej v luči dejstva, da sta se s premierjem Pahorjem srečala tik pred referendmom o sporazumu v Parizu 2010, za kar mu je izrekel vso pohvalo in čestitke. Po pogovorih na štiri oči sta predsednika vlad nadaljevala srečanje z delovnim kosilom, na katerem je bila glavna tema pogovorov razmere na Bližnjem Vzhodu.

V nadaljevanju današnjega dne se bo premier Pahor srečal še s predsednikom države Shimonom Peresom, vodjo opozicije gospo Tzipi Livni ter z ministrom za zunanje zadeve Države Izrael gospodom Avigdorjem Libermanom. V okviru obiska predsednika Vlade Republike Slovenije je predviden tudi podpis Memoranduma o sodelovanju na področju turizma med slovenskim ministrstvom za gospodarstvo in izraelskim ministrstvom za turizem.

Odnosi med Slovenijo in Državo Izrael so dobri in tradicionalno prijateljski. Državi sta v zadnjih letih razvili raznoliko in intenzivno sodelovanje. Državi bi odnose lahko okrepili na področju gospodarskega (blagovna menjava, investicije, turizem), znanstvenega, tehnološkega in razvojnega sodelovanja.  Kljub tradicionalno dobrim dvostranskim odnosom na gospodarskem področju pa ostaja blagovna menjava povprečna. Izrael z 31. mestom v letu 2010 sodi med pomembnejše slovenske zunanjetrgovinske partnerice in je naša najpomembnejša gospodarska partnerica iz regije. Blagovna menjava se je v letu 2010 bistveno povečala in znašala 132,8 mio EUR, storitvena pa 28,9 mio EUR. Prav tako sta obe državi izrazili skupen interes za sodelovanje tudi v humanitarnih in razvojnih projektih.

Predsednik Vlade RS Pahor bo jutri nadaljeval z uradnim obiskom v Državi Izrael, ko se bo srečal še s palestinskimi in izraelskimi gospodarstveniki ter se udeležil otvoritve Izraelsko – slovenske gospodarske zbornice, na kateri bo nastopil kot slavnostni govornik. V sredo, 27. julija 2011, pa bo predsednik vlade Pahor zaključil pot z uradnim obiskom na Palestinskih ozemljih, v okviru katerega je predvideno srečanje s palestinskim predsednikom vlade dr. Salamom Fayyadom in predsednikom Mahmoudom Abbasom. Ob robu obiska na Palestinskih ozemljih je predviden tudi obisk predsednika vlade v tamkajšnjem rehabilitacijskem centru Abu Raya ter srečanje s predstavniki Sveta za verske institucije v Sveti Deželi.

Vir: MZZ