Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
26.07.2011  

Drugi dan obiska v Izraelu: krepitev gospodarskega sodelovanja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor danes nadaljuje tridnevni uradni obisk v Izraelu. V Tel Avivu se je že sestal na delovnem kosilu s palestinskimi in izraelskimi gospodarstveniki, zvečer pa se bo udeležil še otvoritve Izraelsko – slovenske gospodarske zbornice, na kateri bo nastopil tudi kot slavnostni govornik. Po včerajšnjem uradnem sprejemu pri gostitelju obiska se je premier Pahor sestal tudi s predsednikom Izraela Shimonom Peresom, vodjo opozicije gospo Tzipi Livni ter z ministrom za zunanje zadeve Države Izrael gospodom Avigdorjem Libermanom.

Na  današnjem  delovnem   kosilu   z   izraelskimi   in   palestinskimi gospodarstveniki  so  se vsi prisotni strinjali, da je  bistveno združevanje ljudi  preko  gospodarstva, brez politike. Premier Pahor pa je poudaril, da so »pomembni medčloveški odnosi, ki  bodo vzpodbudili zaupanje, saj je na ta način možno ustvariti ozračje, v katerem bo možno priti tudi do političnega dogovora med obema narodoma«. V nadaljevanju so  gospodarstveniki slovenskemu premierju predstavili gospodarsko  okolje  v  državi. Sogovorniki so se strinjali,  da  je ključna povrnitev  zaupanja  ljudi v medsebojne odnose, ki so lahko prijateljski ne glede  na  politične  razlike.

Glavna tema včerajšnjih pogovorov s predsednikom Peresom je bila predvsem svetovna gospodarska kriza, izmenjala pa sta tudi mnenja o vplivu krize na delovanje EU in evropsko valuto.  Premier Pahor je izraelskemu predsedniku predstavil tudi svoje vtise z zadnjega Evropskega sveta in poudari, da je zadovoljen, da je bilo doseženo soglasje držav članic za pomoč Grčiji. Poudaril je, da upa, da se kriza končuje in da pomoč drugim državam ne bo potrebna. Predsednik Peres pa je slovenski delegaciji predstavil razvojno usmeritev Jeruzalema v raziskave, medicino in razvoj visoke tehnologije. Sogovornika sta spregovorila tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu ter o mirovnem procesu in izmenjala osebna mnenja o poteku le-tega.

Včeraj se je premier Pahor srečal tudi z vodjo opozicije Tzipi Livni, ki je premierju Pahorju predstavila notranje politične razmere v Izraelu in razloge za proteste, na koncu pa  je predstavila še svoj pogled do bližje vzhodnega mirovnega procesa, ter s podpredsednikom in zunanjim ministrom Izraela Libermanom, s katerim sta si izmenjala poglede na razmere o Bližnjem vzhodu in o poteku mirovnega procesa. V okviru obiska je bil podpisan tudi Memorandum o sodelovanju na področju turizma med slovenskim ministrstvom za gospodarstvo in izraelskim ministrstvom za turizem, ki sta ga podpisala slovenski veleposlanik Boris Sovič in izraelski minister za turizem. Ob robu obiska je premier Pahor obiskal tudi  Weizmanov inštitut, ki sodi med najboljše naravoslovne znanstvene ustanove na svetu. Premier Pahor se je sestal z vodstvom inštituta, temu pa je sledil tudi ogled te priznane ustanove.

Premier Pahor bo tridnevni uradni obisk zaključil jutri z uradnim obiskom na Palestinskih ozemljih, v okviru katerega je predvideno srečanje s palestinskim predsednikom vlade dr. Salamom Fayyadom in predsednikom Mahmoudom Abbasom. Ob robu obiska na Palestinskih ozemljih pa bo slovenski premier obiskal tudi rehabilitacijski center Abu Raya ter se sestal s predstavniki Sveta za verske institucije v Sveti Deželi.