Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
27.07.2011  

Premier Borut Pahor na odprtju izraelsko-slovenske gospodarske zbornice: “Številne podobnosti med Slovenijo in Izraelom so lahko dobra podlaga za okrepitev gospodarskih odnosov med državama.”

Predsednik Vlade RS Borut Pahor se je sinoči v okviru uradnega obiska v Izraelu, za katerega so uradne institucije potrdile, da gre za mejnik v bilateralnih odnosih med državama, udeležil slovesnosti ob odprtju izraelsko-slovenske gospodarske zbornice, na kateri je nastopil tudi kot slavnostni govornik. Premier Pahor se je uvodoma zahvalil organizatorjem te pomembne prireditve in poudaril, da gre za izjemno priložnost predstaviti Slovenijo tujim investitorjem, ki kažejo veliko zanimanje za našo državo, predvsem na področju turizma, visokih tehnologij in univerzitetnega sodelovanja.

V nadaljevanju je premier Pahor na kratko predstavil glavne značilnosti slovenskega gospodarstva, ki je fleksibilno, dinamično in izvozno naravnano, predvsem pa je izpostavil glavne podatke o ekonomski rasti ter uspešnem spopadanju z globalno krizo. Premier Pahor je izraelskim gospodarstvenikom predstavil tudi prizadevanja, ki jih slovenska stran kaže do sosednjih držav vzhodnega in južnega dela Balkana, ki preko intenzivnih trgovinskih izmenjav skušajo povečati svojo konkurenčnost in se predstaviti Evropi kot zaupanja vredni partnerji.

Skupne poslovne priložnosti ter številne podobnosti med državama so za slovensko in izraelsko stran dobra osnova za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama, je ob koncu govora še poudaril premier Pahor in povabil vse zbrane na slavnostnem dogodku, naj obiščejo Slovenijo, in tako izkoristijo poslovno sodelovanje z ogledom vseh turističnih znamenitosti in naravnih lepot Slovenije.

Premier Pahor bo tridnevni uradni obisk zaključil danes, ko je že začel z uradnim obiskom na Palestinskih ozemljih. Trenutno poteka srečanje s predstavniki Sveta za verske institucije v Sveti Deželi, v nadaljevanju obiska pa je predvideno srečanje s palestinskim predsednikom vlade dr. Salamom Fayyadom in predsednikom Mahmoudom Abbasom. Ob robu obiska na Palestinskih ozemljih pa bo slovenski premier obiskal tudi rehabilitacijski center Abu Raya.