Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
09.02.2012  

Konkurenčnost slovenskega turizma 2011 (WEF)

Slovenija je po indeksu turistične konkurenčnosti (skupna ocena konkurenčnosti slovenskega turizma) v letu 2011, ki ga je za 139 držav izračunal Svetovni gospodarski forum (WEF), uvrstila na 33. mesto; glede na leto 2009 je napredovala za 2 mesti, glede na leto 2007 pa za 11 mest.


Pod pogoji v pod – indeksu osnovne razvrstitve so konkurenčne prednosti Slovenije še vedno najpomembnejše v poslovnem okolju in infrastrukturi, kjer je bila turistična in infrastruktura
kopenskega transporta, kakor tudi tehnologija, najbolj poudarjeni.

Prav tako smo izboljšali konkurenčnost v politiki pravil in predpisov, v glavnem zaradi boljšega rangiranja v zvezi pod – indeksa prednostne obravnave turizma v primerjavi z ostalimi področji v industriji.

Slovenija ja naredila pomemben napredek na tem področju (za 21 mest napredovanja; od 92. mesta na 71. mesto) na polju turističnega razvoja in številnih akcij, sprejeti v zadnjih dveh letih (informacije in povečanje zavesti  - forum, delavnice, spletne strani, priročnik za razvoj pomembnih poslovnih modelov, konkretne finančne spodbude za pridobitev EU – Daisy certifikata, itd.)