Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Slovenska skupnost v Izraelu /

Slovenska skupnost v Izraelu

V Izraelu živi slovenska skupnost. Po podatkih veleposlaništva trenutno živi v Izraelu 35 Slovenk in Slovencev, od katerih jih ima 22 državljanstvo Republike Slovenije.

Večina živi v somestju Tel Aviva. Slovenke in Slovenci živijo tudi v Nahariyi, Jeruzalemu, Beer Shevi, Askelonu in drugod.

V Izraelu ni organiziranega slovenskega združenja.  

 

Slovenska znamenja v Izraelu

Slovenski gozd v bližini kibuca Yifat
Leta 2006 je bil pod pokroviteljstvom častnega konzula Adija Rosenfelda odprt Slovenski gozd v bližini kibuca Yifat. Na 7 ha veliki površini je park, parkirišče, amfiteater z odrom, kjer med letom potekajo številne prireditve, vključno z zaključnimi šolskimi slovesnostmi, prazničnimi slovesnostmi vseh verskih skupnosti v Izraelu in zasebnimi praznovanji.
Slovenski gozd je prizorišče športnih srečanj, zlasti kolesarjev in konjenikov.
Zavod Republike Slovenije za gozdove je prispeval maketo kozolca, tradicionalnega simbola slovenske ruralne arhitekture.

Relief dr. Franceta Prešerna na Univerzi v Tel Avivu

V počastitev 200 letnice rojstva dr. Franceta Prešerna in 10 letnice osamosvojitve je bil decembra leta 2001 v zgradbi Max Webb Family School of Languages Univerze v Tel Avivu odkrit bronasti relief avtorja, kiparja Mirsada Begića, na katerem je zapisano besedilo slovenske himne, sedme kitice Prešernove Zdravljice. 

 

Slovenska skulptura v Jeruzalemu

Na Moshe Bar'am Square v Jeruzalemu je bila leta 1997 v počastitev 3000 letnice Jeruzalema postavljena bronasta skulptura Oskarja Kogoja »SLO - Venetian horse - Cavalla della pace«, darilo Republike Slovenije, Mariani fundacije Pietrasanta Italija, družine Oskarja Kogoja in Jeruzalemske fundacije.

Slovenski mozaik v Nazaretu

Na zidu mozaikov ob baziliki Marijinega oznanjenja v Nazaretu, največji krščanski baziliki na Bližnjem vzhodu, je postavljen tudi mozaik iz Slovenije.

Slovenska plošča v Ein Keremu

Ob cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ein Keremu je plošča z nabožnim besedilom v slovenščini, ki so jo leta 1991 podarili slovenski romarji ter frančiškovi bratje in sestre.

 

Muzej holokavsta Yad Vashem

Dolina skupnosti v Yad Vashemu

V muzejskem kompleksu Yad Vashem je v Dolini skupnosti masiven spomenik na površini enega hektara, sestavljen iż kamnitih, iz žive skale iztrganih blokov. Na kamnite stene so vklesana imena več kot 5 000 judovskih skupnosti. Vsako ime spominja na stotine let trajajočo judovsko skupnost. Vklesana so imena naslednjih slovenskih skupnosti: Maribor, Dolnja Lendava in Ljubljana.

Gozd pravičnikov med narodi

V čast pravičnice med narodi Slovenke Zore Pičulin je posajeno drevo.

Zid časti

Na zidu časti v vrtu pravičnikov so vklesana imena slovenskih pravičnikov med narodi: Uroš Žun, Ivan Breskvar, Ivan & Ljubica Zupančič in Andrej Tumpej.

Leta 2010 je izšla tematska številka revije Zgodovina v šoli (številka 1-2, letnik XIX, 2010), ki jo izdaja Zavod Republike Slovenije za šolstvo. V številki revije, namenjeni obravnavi holokavsta pri pouku zgodovine v šolah, je objavljen tudi članek Miriam Steiner Aviezer o pravičnikih med narodi med Slovenci.