Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Napotki za potovanje v Izrael /

Napotki za potovanje v Izrael

Pravila za vstop v Izrael v zvezi s COVID-19, si preberite pod zavihkom Konzularne informacije.

V državi lahko pride do hitrega poslabšanja varnostnega položaja, zato slovenskim državljanom, ki potujejo v Izrael, svetujemo posebno previdnost in spremljanje medijskih poročil o aktualnem dogajanju. Prav tako svetujemo upoštevanje navodil ter odločitev lokalnih varnostnih organov in civilne zaščite.

V državi prihaja do varnostnih incidentov na širšem območju starega mestnega jedra Jeruzalema, v Izraelu (obmejna območja z Gazo, Sirijo in Libanonom, širše območje mesta Um al Fahm) in Palestini (v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z Betlehemom in vzhodnim Jeruzalemom).

Zaradi možnosti raketnih izstrelkov iz Gaze na okoliške kraje v Izraelu odsvetujemo vsa nenujna potovanja na območje v bližini meje z Gazo. Občasno prihaja do zaostritve varnostne situacije na območju Golana, ki meji s Sirijo, zato odsvetujemo vsa potovanja na to območje. Odsvetujemo tudi nenujna potovanja v neposredno bližino meje z Libanonom.

Svetujemo izogibanje vsem demonstracijam in množičnem zborovanjem, spremljanje medijskih poročil o dogajanju ter upoštevanje nasvetov lokalnih oblasti. Zaradi možnih protestov, ki lahko prerasejo v nasilje in spopade, odsvetujemo nenujna potovanja na širše območje starega mestnega jedra Jeruzalema, posebej ob petkih. Previdnost zaradi možnih protestov in demonstracij svetujemo tudi pri gibanju v posameznih mestih.

Opozarjamo na  nevarnost  terorističnih napadov. Svetujemo posebno pozornost na javnih mestih znotraj urbanih področij in odsvetujemo zadrževanje na krajih, kjer se zbira večje število ljudi.

* * *

Kadar slovenski državljani nameravajo preko Izraela vstopiti na ozemlje Palestine (Zahodni breg in Gaza), naj se o postopku predhodno pozanimajo na izraelskem veleposlaništvu na Dunaju.

Osebe, ki potujejo v Izrael, so lahko tako ob vstopu kot izstopu iz države deležne podrobnih vprašanj o kraju, namenu, dolžini in drugih okoliščinah svojega potovanja. Običajno so temeljito pregledani tudi prtljaga, osebni predmeti in oblačila. Lahko se zgodi, da izraelski varnostni organi zahtevajo dostop do prenosnih računalnikov in/ali mobilnih telefonov. Potnikom v takih primerih priporočamo potrpežljivost in upoštevanje navodil pristojnih oblasti.

Po informacijah izraelskih organov vstopni/izstopni žigi tujih držav v potnem listu sami po sebi niso razlog za zavrnitev vstopa v Izrael. Po izkušnjah potnikov so lahko žigi nekaterih arabskih oziroma muslimanskih držav, ki jih Izrael vidi kot sovražne, razlog za podrobnejše izpraševanje s strani izraelskih obmejnih organov ob vstopu in/ali izstopu iz države.

Izraelske oblasti lahko ob prihodu na letališče Ben Gurion ali na katerega od drugih mejnih prehodov zavrnejo vstop v državo vsem osebam, za katere sumijo, da podpirajo bojkot Izraela in/ali izraelskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu ali da potujejo na Zahodni breg zaradi izvajanja političnih aktivnosti oziroma za katere sumijo, da so pro-palestinski aktivisti in simpatizerji.

Ob vstopu v Izrael prejmete vstopno kartico oz. kartonček (namesto vstopnega žiga v potni list), ki je dokaz zakonitega vstopa v Izrael in ga morate hraniti do izhoda iz države.

Priporočamo spremljanje informacij na spletni strani IAA - Israel Airports Authority (https://www.iaa.gov.il/en/), na kateri najdete informacije o izraelskih letališčih ter kopenskih mejnih prehodih in njihovih uradnih urah.

* * *

Aktualne informacije o varnosti potovanj in varnostno priporočilo za Državo Izrael se nahajajo na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije. Za dodatne informacije o varnostnih razmerah se lahko državljani pred potovanjem v Izrael obrnejo na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tel Avivu.

Prav tako si na spletnih straneh ministrstva lahko preberete splošne napotke pred potovanjem in priporočila za bivanje v tujini.

Svetujemo, da skupine in posamezni državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Izrael, o svojem prihodu obvestijo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tel Avivu ali Konzularni sektor Ministrstva za zunanje zadeve. Potniki lahko prostovoljno izpolnijo obrazec Podatki o potovanju v tujino in ga pošljejo na Veleposlaništvo RS v Tel Avivu (e-naslov: sloembassy.telaviv(at)gov.si) ali na Konzularni sektor Ministrstva za zunanje zadeve (e-naslov: konzularne-zadeve.mzz(at)gov.si ali po telefaksu: +386 1 478 2316). S tem se olajša izvajanje morebitne konzularne zaščite. Spletni obrazec Podatki o potovanju v tujino

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.